Moderator/Admin: Välkomna till chatten med Jesper Huor och magnus Arvidson.

12:58, 14 december 2011

<

Psycho: Varför "skyller" man på psykiatrin? Hade han sökt hjälp själv eller var han tvångsintagen?

Magnus Arvidson:

Det mesta tyder på att han själv söker upp psykiatrin men det är inte klarlagt. Det vi har är uppgifter som kommer från "39-åringen" själv. Vissa av dessa har varit svåra att verifriera på grund av förundersökningssekretess. Han var med största sannolikhet inte tvångsintagen.

Vi skyller inte på psykiatrin.

13:01, 14 december 2011

Johan: Hur skulle man stoppat serieskytten?

Jesper Huor:

Först och främst _ den misstänkte är inte dömd. Men annars är det förstås 10 000 kronorsfrågan. Tankarna går till Breivik, Tamour och nu senast mannen som löpte amok i Belgien. Man vill inte leva i ett övervakningssamhälle där ens surfande eller ebsök till psykologen rapporteras till ett register. Å andra sidan måste samhället skydda sig mot våldsmän. En viktig fråga är detta med vapenlicens, hur lätt ska det vara att få? En beväpnad man kan ju sprida långt större förödelse än en utan vapen.

13:04, 14 december 2011

Kenta: Har han mailat er eller vem är det som fått uppgifterna från honom?

Jesper Huor: Vi har tillgång till vissa autentiska dokument, men kan inte berätta hur vi fått tag i dem, på grund av källskyddet.

13:08, 14 december 2011

Håkan Sten: Hej! Jag undrar om varför man alltid ställer frågan "borde inte psykiatrin reagerat"? Det är ju idag först och främst fyllt med skam att ens erkänna att man går hos psykolog så man kan ju knappast själv slå larm. Sen är det väl så att det finns tystnadsplikt för psykologer så även om han skulle ha uttryckt mordlystnad - får de ens "avslöja" hans tankar och fantasier?

Magnus Arvidson: Det är inte helt klara regelverk vad psykologer får och inte får göra när det gäller att "slå larm". Självklart har man tystnadsplikt om man går till en psykolog men det finns gränser där också. Frågan var dessa gränser går är en intressant principfråga. Vi vet ännu inte vad 39-åringen sagt i sina samtal med psykologerna. Kanske kommer delar av det ingå i förundersökningen som väntas släppas i slutet av januari när åtal väcks.

13:14, 14 december 2011

Elias: Läste idag senast om mord med rasistiska förtecken i Europa (Italien tror jag) och det verkar inte helt ovanligt just nu. Med högerextremistiskt våld. För det är väl det det är även i detta fall? Vad beror detta på tror ni?

Jesper Huor: Att skotten mot personer med invandrarbakgrund i Malmö följer ett rasistiskt mönster är tydligt. Därmed ingår de också i ett större mönster av främlingsfientligt våld i Europa.

Sen kan ju motiven och de konkreta omständigheterna som får en enskild gärningsman att skrida till handling samtidigt vara mycket olika från fall till fall. Främlingsfientligt våld kan utföras av organiserade grupper, eller av enskilda förvirrade människor, som väljer måltavla utifrån stämningar i samhället, eller hämtar näring från hatiska bloggar.

13:16, 14 december 2011

Moderator/Admin: Då återstår 10 minuter av chatten. Tack för bra frågor! Våra chattgäster svarar så fort de kan.

13:18, 14 december 2011

<

Johan: Hur skulle man stoppat serieskytten?

Magnus Arvidson: Tyvärr för tidigt att svara på. Vi vet inte om den man som åklagaren hållit häktad i över ett år ens är skyldig. När åtalet och förundersökningen kommer får vi mer fakta.

13:18, 14 december 2011

Moderator/Admin: Då återstår ca fem min av chatten. Några ivriga chattare skickar samma fråga om och om igen. Tålamod. Svar kommer. Mvh Moderatorn

13:25, 14 december 2011

<

Media: Hej Jesper och Magnus. Denne man vill väl bli ökänd som alla andra galningar? Unabombare. Breivik. Lasermannen. Malmöskytten. Med flera med flera blir alla föremål för miljontalj nyhetsinslag och profileringar. De får komma ut med manifest och de idoliseras i samhällens marginaler och blir i våra "vanliga ögon" morbida förebilder. Dessa förebilder har ju uppenbarligen nått framgång i att folk kopierar deras tillvägagångssättt och förfinar metoder för sina vansinnesdåd och hur de ska nå ut maximalt i media. Hur ska medierna rapportera om sånt här i framtiden för att man ska kunna få BORT detta samhällsfenomen snarare än att göda det som känns som fallet nu? Blir ni inte rädda när ni rapporterar om sånt här att i och med er genomslagskraft ger möjlighet till fler "galningar i marginalen" att vädra "morgonluft" att kunna nå "ökänd"-status? Hur pratas det på er redaktion om sånt här?

Magnus Arvidson: Det du tar upp är en intressant fråga men den gränsar mer åt kulturjournalistik. Självklart finns det med ett övervägande i bakgrunden men att ta fullt ansvar för hur andra i framtiden ska tolka en rapportering i nuet är omöjligt. Alternativet att ”tysta ner” eller försköna verkligheten är sämre. Sen måste vi förhålla oss kritiskt, särskilt om det finns misstankar om en agenda.

13:25, 14 december 2011

Matsen: Exakt vilka fakta grundar ni er på vad gäller antisemitism-anklagelserna mot sanningsrörelsen och vilken är den bevisliga omfattningen av detta som skulle göra påståendet relevant?

Jesper Huor:
Hej Matsen,

Frågan om Sanningsrörelsen och antisemitismen kräver egentligen ett lite utförligare svar än vad som finns tid att göra här. I korthet: långtifrån hela Sanningsrörelsen eller alla dess medlemmar är antisemiter, däremot rymmer den antisemitiska inslag _ och här stöder jag mig på tidskriften Expo och Expojournalisten Jonatan Lemans blogg, som visar flera konkreta exempel på detta.

T ex att en administratör på Vaken.se har ifrågasatt folkmordet på judar under andra världskriget, och att en ledande person inom rörelsen flera gånger publicerat antisemitiskt material, t ex en film som pekar ut ”sionisterna” som ansvariga för 11 septemberattackerna och ”det mesta av världens terrorism”.

Med detta sagt är jag dock övertygad om att rörelsen rymmer många personer som absolut inte kan eller bör kallas antisemiter. Vi påstår inte heller att Sanningsrörelsen är antisemitisk – bara att den har antisemitiska inslag. Det är inte samma sak.

Hoppas du nöjer dig med detta svar.13:26, 14 december 2011

Filip: Jag håller absolut inte med om att det ska vara svårare att få vapenlicens! Det ska inte behövas någon licens alls i min mening. Att bära vapen och att få använda dessa i självförsvar är en grundläggande mänsklig rättighet. Jag vet att jag är ensam i Sverige om att tycka detta, men det struntar jag i.

Jesper Huor: Du har rätt till din åsikt.

13:27, 14 december 2011

Übermench: Övervåld från "övermänniskor"... Senast nu i Belgien. Folk som är uppebart galna. Aggressiva. Förraktfulla. Älskar vapen. Kampsport. American Psycho... Finns väldigt många som passar in på denna beskrivning. Ser ni någon tendens? Varför har "stämningen" blivit så hård i samhället?

Magnus Arvidson: En läskig bild av världen som målas upp i din uppräkning. Jag kan nog inte ge dig något bra svar. Vansinnesdåd och galningar som genomför tillsynes oförklarliga brott har alltid funnits. En spaning kan ju vara att vi får reda på det i större utsträckning nu än förr.

13:31, 14 december 2011

Moderator/Admin: Så! Då var chatten avslutad. Tack för alla era frågor.

13:32, 14 december 2011