Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till chatten med Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén. Då sätter vi igång!

14:59, 22 October 2013

docma: Hej, kort men gripande reportage om Soha och hennes döttrar. Fanns det ingen make där? Reste hon verkligen iväg själv med sina barn? Har Du någon uppfattning om vad hon fick betala för denna misslyckade flykt?

Cecilia Uddén: Hennes make är fast i Syrien, hon reste med sina fyra barn och sin syster och systerns tonårsbarn. Systern drunknade också, tillsammans med tre av Sohas fyra döttrar. Jag frågade inte just henne vad hon betalat, men vet av andra att båtresan över Medelhavet kostar ca $3000 USD per person.

15:00, 22 October 2013

Annika Sandin: Hej Cecilia! Jag måste få uttrycka min beundran för dig och dina repotage trots attt det du beskriver är i de flesta fall fruktansvärt. Måste erkänna att när du är i etern så höjs volymen och jag ser det du ser och hör det du hör. Många tårar och vrede och förbannelser för detta meningslösa slöseri med människoliv. Hur orkar du? Och vilket stöd får du i ditt yrke för hantera allt du ser och är med om? Varma hälsningar till Dig Cecilia, var rädd om dig! Hälsningar Annika Sandin

Cecilia Uddén: Tack Annika. Mitt stöd är att ni lyssnar.

15:01, 22 October 2013

Åke: Hej! Sverige utmärker sig redan som det land som tar emot flest invandrare i EU och är det enda land som automatiskt ger PUT till människor från Syrien (även till andra, som påstar sig vara det och motsatsen inte kan bevisas). Detta samtidigt som svenska ungdomar flyttar utomlands för att få jobb. vi byter alltså ut vår befolkning. Är detta rätt, tycker du?

Cecilia Uddén: Hej Åke. Jag är varken politiker eller domare, har ingen linjal med vilken man kan mäta vem det är mest synd om. Jag kan bara berätta det jag ser.

15:02, 22 October 2013

Lisen : Hej Cecilia! Det är morgon, klockan är lite över åtta och jag har hört två versioner av ditt reportage från Alexandria. Här sitter jag med mitt morgonkaffe och hör hur andra plågas, jag blir frustrerad, förtvivlad men det är också en sak jag undrar över. Flykt av det här slaget via båtar över atlanten har ju pågått väldigt länge - det började ju inte med katastrofen i Lampedosa för en tid sedan. Därför kan jag inte låta bli att undra - varför uppmärksammas det här först nu - när det så länge varit verklighet? Är det för att det först nu är tillräckligt smaskigt för media? Det känns som en återkommande trend inom nyhetsrapporteringen. Saker får uppmärksamhet i stor skala för en kort period och sen försvinner dom bara. Ibland kan jag fundera över - vad hände sen - i Burma, Zimbabwe, Libyen, Eritrea? Finns det någon substans i det jag känner eller raljerar jag bara? Jag vet inte ens om det jag försöker ge uttryck för här blir nån regelrätt fråga. Tack för att du är där du är och gör det du gör - att lyssna på dina reportage är alltid ett wake-up-call från patetiska vardagsbekymmer.

Cecilia Uddén: Hej Lisen, jo säkerligen är det så att det går ett slags cynisk konjunktur i medias ryggrad när det gäller viss sorts rapportering. Jag vet bara att båtflyktingar från Egyten inte varit så vanligt tidigare, särskilt inte syriska båtflyktingar. Jag började rapportera om dem när jag hörde talas om Ibrahim, 13 år, vars mamma blev ihjälskjuten på en flyktbåt för en månad sedan.

15:04, 22 October 2013

Ossian Quiding: Ett av de mest gripande radioreportage jag hört. Det i dag och det för en vecka sedan. Mitt förslag: EUs nödlån till skuldsatta medelhavsländer måste villkoras mot räddningsberedskap för flyktingbåtar, human flyktingmottagning, krishantering för katastrofoffer. Möjlighet för Egypten m fl att få EI-finansiering till förbättrad flyktingmottagning och krishantering.

Cecilia Uddén: Hej Ossian, jag hoppas att någon "ansvarig" ser dina förslag. Du kanske skulle kontakta EU och politiker direkt?

15:05, 22 October 2013

Margareta Bergman: Tack Cecilia för att du gör oss medvetna om vad som händer med alla flyktingar och alla krigens offer. Vad kan vi i Sverige bäst göra för att hjälpa dagens flyktingar? Hälsningar!

Cecilia Uddén: Hej Margareta - om jag det visste. En båtflykting sa till mig: vi tror inte på regeringar och EU, men vi litar på det svenska folkets empati. Det har talats om Vita Bussar (båtar?) om Raoul Wallenberg, om skyddspass. Men opinionen mot flyktingar och invandring och asylsökande inom EU gör inte direkt att politikerna känner sig under någon press.

15:06, 22 October 2013

Studenten: Det här var nog det starkaste rapporten som jag någonsin hört. Tårarna bara rinner- önskar man kunde hjälpa till på något sätt. Första tanken var: de kan få bo hos mig i min lilla studentetta, bara de slipper häktet och slipper bli hemskickade. Fruktansvärt ..

Cecilia Uddén: Tack för din medkänsla "studenten"!

15:07, 22 October 2013

Anders A: Hej, anser du att Sveriges uttalande om asyl (under förutsättninga av flyktingarna tar sig till Sverige) förvärrar situationen genom att ge falska förhoppningar? Och kanske t o m är en direkt orsak till att man ger sig iväg i rena vrak över Medelhavet?

Cecilia Uddén: Ja, sannolikt.

15:08, 22 October 2013

Alejandro Del Castillo: Man känner sig liten och maktlös när man lyssnar till ditt reportage. Du skickar ut dessa berättelser till omvärlden med stor kraft, men vad hoppas du för förändringar för att dessa tragedier skall upphöra? Kan din redaktion backa upp dig mera genom att ställa ansvariga mot väggen?

Cecilia Uddén: Alejandro, jag håller med dig, många drabbas av maktlöshet och uppgivenhet. Men jag kan inte avstå från att berätta om dessa öden för den skull. Mitt jobb är att vittna, inte besluta om förändringar.

15:10, 22 October 2013

manon: varför ska dom till Europa - duger inte andra väderstreck som arabemiraten eller Sydafrika?

Cecilia Uddén: Manon, man kan verkligen undra (och det gör dessa flyktingar) vad de rika, hycklande arabstaterna gör för dem. INGENTING:

15:11, 22 October 2013

Tommy Sjöstrand: Uppenbarligen har många av flyktingarna Sverige som mål och detta har rimligtvis en koppling till de nya signaler Migrationsverket sänt ut om permanent uppehållstillstånd och en i förhållande till EU i övrigt helt egen modell för immigration. I vilken grad anser du att Migrationsverket är ansvarigt för katastrofen utanför Lampedusa?

Cecilia Uddén: Tommy, det finns absolut en koppling. Det svenska beslutet ledde till köer utanför svenska ambassader i regionen - männsikor som trodde de skulle få asyl genast. Många valde båtvägen när de insåg att det handlade om att ta sig till sverige först.

15:12, 22 October 2013

Kerstin Wimmer: Tack Cecilia för att du ger oss ögon och öron för Syriens flyktingar! Sohas berättelse är outhärdligt smärtsam. Vi måste finna nya möjligheter att ta emot flyktingar utan att först "inbjuda" dem till en färd över "dödens hav!" I dag har jag bestämt mig för att vara mer aktiv i mitt engagemang, tack Cecilia!

Cecilia Uddén: Tack Kerstin

15:14, 22 October 2013

Karin: Började gråta när jag hörde ditt reportage i morse. Vad kan göras för att hjälpa familjerna på polisstationen?

Cecilia Uddén: Aktivistgruppen har en facebooksida, som jag strax ska förmedla en länk till. Det är svårt att säga vad man kan göra för att hjälpa. De flesta flyktingar säger: vi vill inte ha hjälp med kläder och mat, vi vill ha ett värdigt liv. Helst i Sverige.

15:15, 22 October 2013

Lloyd Hjärth: Hej Cecilia! Som före detta sjöman som seglat på Medelhavet funderar jag på varför flyktingarna väljer ön Lampedusa före den 40 km närmare ön Pantelleria. Lloyd Hjärth.

Cecilia Uddén: Jag kan inte svara på din fråga - men lägger ut den här, kanske någon annan vet. Flera båtar från Egypten har gått till Sicilien, dock.

15:17, 22 October 2013

Bernt: Du sa väl att nästan utan undantag ville alla komma till Sverige? SR har nu i ingressen ändrat det till " en del". Nå, Sverige har därmed satt sig i en skuld här efter löftet om att alla ska få stanna här. Därmed försätter de många att riskera livet. Kostnaden kring 100000 betyder ju ingenting mot erbjudandet om livstids uppehälle. Jag skulle chansa! Nå, skulle Sverige kunna ta sig ur dilemmat genom att på något sätt erbjuda Egypten hjälp tror du. PS, jag uppskattar din rapportering.

Cecilia Uddén: Sverige skulle säkerligen kunna sätta press på Egypten att inte behandla dessa flyktingar som kriminella bara för att de försökt fly till ett bättre liv.

15:18, 22 October 2013

Alexader: Finns det någon möjlighet att skicka hjälp till de som sitter i de egyptiska häktena?

Cecilia Uddén: Det är flera som har frågat hur man kan hjälpa flyktingarna i just Egypten - i häkten i Alexandria. Någon undrade hur man kommer i kontakt med de unga egyptiska aktivsterna och volontärerna. De har en facebooksida - på både engelska och arabiska. Här är länken - till facebook - kontakta dem gärna.
Refugees Solidarity Movement حركة التضامن مع اللاجئين

15:21, 22 October 2013

Cecilia Uddén: https://www.facebook.com/#!/refugeesmovement?hc_location=stream

15:21, 22 October 2013

Marianne: Jag hoppas att EU samordnar sin flyktingpolitik och hjälper människor på plats i Syrien genom UNHCR och Röda Korset. Vad tycker du Cecilia?

Cecilia Uddén: Det är svårt att hjälpa människor på plats i Syrien eftersom där råder inbördeskrig och både FN och Röda korset har stora svårigheter att ta sig fram till de som behöver hjälp. Däremot i närområdet. Jordanien, Turkiet, Libanon, Egypten.

15:23, 22 October 2013

Pernilla Myrne: Tack för ditt gripande reportage. Förekommer det någon organiserad hjälp till syriska flyktingar i Egypten? Kanske kan vi som vill hjälpa till skicka pengar till dem? Kanske inte så mycket hjälp, men ändå.

Cecilia Uddén: Det finns ingen organiserad hjälp, men en beundransvärd liten skara aktivister som jobbar hårt. De har en facebooksida:
https://www.facebook.com/#!/refugeesmovement?hc_location=stream

15:24, 22 October 2013

Lars: tror du Israel vill ta emot flyktingar från Syrien?

Cecilia Uddén: Inte alls omöjligt, men inte troligt att syriska flyktingar skulle våga/vilja åka till Israel då det sannolikt skulle göra det omöjligt för dem att återvända till Syrien efter inbördeskrigets slut.

15:25, 22 October 2013

Lars: Varför vill flyktingarna komma till Sverige? Journalister brukar ju säga att Sverige är ett rasistiskt land som diskriminerar invandrare?

Cecilia Uddén: Nästan alla flyktingar jag mött har mycket höga tankar om Sverige, om Sveriges respekt för mänskliga rättigheter och svensk demokrati.

15:25, 22 October 2013

Klara: Tack Cecilia för att du ger Syriens flyktingar en röst - historier som jag innerligt hoppas ska påverka våra makthavare att SNABBT komma fram med en lösning hur dessa människor ska kunna komma till Europa utan att riskera sina liv. Följer du någonsin upp dessa människoöden? Berättelsen om Ibrahim Al Masry 13 år som förlorade sin mamma i slutet av september berörde mig mycket. Vet du vad som har hänt med honom?

Cecilia Uddén: Ibrahim är kvar i Egypten. Han blev enligt uppgift upphämtad av en släkting som fanns här i en förort till Kairo. Tyvärr har jag tappat kontakten med honom, då den gick via en annan flykting som nu deporterats tillbaka till Syrien. Jag försöker nå honom och Ibrahim.

15:27, 22 October 2013

Marianne: Jag tycker inte att din rapportering är saklig och allsidig. Snarare tendensiös och selektiv. Hur ser du på din roll; nyhetsförmedlare eller opinionsbildare?

Cecilia Uddén: Vittne

15:27, 22 October 2013

Alice: Hej, jag undrar om du har namnet på den grupp som aktivisterna (ungdomarna) på plats kommer ifrån? Jag tänker att man kan kontakta dom för att se vilka behov de har identifierat. Tack för att du finns och gör det du gör! / Alice

Cecilia Uddén: Hej Alice, här är en facebookgrupp som just nu arbetar för att hjälpa syriska flyktingar i Egypten.
Kontakta gärna dem.
https://www.facebook.com/#!/refugeesmovement?hc_location=stream

15:28, 22 October 2013

Rosali: Hej Cecilia! Vilket hemskt, men viktigt reportage du gjort! All heder till din röst i mediabruset!

Cecilia Uddén: Tack Rosali

15:29, 22 October 2013

Anna S: Vad finns det för möjligheter att hjälpa er som är på plats? Vilken typ av hjälp behövs? Så otroligt ledsen att det här ska behöva drabba oskyldiga familjer som söker trygghet undan krig.

Cecilia Uddén: Det är svårt att säga vad man kan göra - från Sverige - för att hjälpa. Det enda jag kan rekommendera just nu är den grupp unga egyptiska volontärer och aktivister som jobbar hårt och frivilligt. De har en facebookgrupp. Kontakta gärna dem.
https://www.facebook.com/#!/refugeesmovement?hc_location=stream

15:30, 22 October 2013

Joanna Armstrong: Vem kontaktar jag om jag vill hjälpa till med volontärarbete? Vi är en grupp på omkring 50 pers i Sverige som jobbar med en dokumenterad PTSD-dämpande metod från Australien/USA. Metoden har varit otroligt effektiv i bl a Rwanda och hos Amerikanska krigsveteraner. Metoden heter Emotional Freedom Technique. Varma hälsningar Joanna Armstrong

Cecilia Uddén: https://www.facebook.com/#!/refugeesmovement?hc_location=stream

15:31, 22 October 2013

Mona: Man kan antingen vara känslostyrd i sina reaktioner på flyktingproblemen eller förnuftsstyrd. Det verkar som om agendan i SR är enbart känslostyrd, speciellt från dig. Har du någon frågat dig om detta är rätt eller fel? Vore det inte bättre att försöka lösa problemen på plats än att locka hit folk med löften om omedelbar PUT sedan de betalt enorma summor till flyktingsmugglare. Medges att den enorma splittringen hos olika islamska fraktioner gör det svårt att lösa problemen i närtid, men vi kanske kunde försöka att utbilda folk i hur man släpper klantänket och närmar sig den moderna tiden.

Cecilia Uddén: Hej Mona, jag tar inte ställning till rätt eller fel. Jag berättar vad jag ser och betraktar mig själv som ett vittne - i detta fall till en humanitär skandal.

15:32, 22 October 2013

Julia Milder, Ekot: Tack för alla frågor som kommit in och tack Cecilia Uddén! Tyvärr hinner vi inte med alla frågor som kommit in, men fortsätt gärna att lyssna på Cecilia Uddéns rapportering i kommande radiosändningar.

15:34, 22 October 2013