Olof Wijnbladh: Utrikesdepartementet hade tidigt på måndagsmorgonen inga indikationer på att svenskar omkommit eller skadats när supertyfonen Haiyan drabbade Filippinerna, skriver TT. Utrikesminister Carl Bildt uppgav för expressen.se dagen innan att ett tiotal svenskar i landet inte gått att nå.
Maria Parent på UD:s pressjour bekräftar inte uppgiften men vill inte ange någon annan siffra.
Inte heller i Vietnam har UD indikationer på omkomna eller skadade svenskar.

06:23, 11 November 2013

Olof Wijnbladh: I Filippinerna orsakade Haiyan (som i landet kallas Yolanda) enorm förödelse. Över 10 000 människor har rapporterats döda, varav många i staden Tacloban. Samtidigt har över 4 miljoner människor drabbats, bland annat i samband med att tiotusentals hem och bostäder förstörts, enligt Weather Underground. Men hela omfattningen av katastrofen är ännu inte känd. Myndigheter och hjälporganisationer har ännu inte kunnat nå alla öar där supertyfonen drog fram. Kommunikationerna i de värst drabbade områdena har varit utslagna i flera dagar.
På tisdagen väntas ett tropiskt lågtryck dra in över Filippinerna med blåst och stora regnmängder, vilket ytterligare kan förvärra situationen.

06:24, 11 November 2013

Olof Wijnbladh: När ovädret drog vidare över havet mot Vietnam hade tyfonen graderats ner, men minst fem personer omkom där. Den materiella förödelsen i de större städerna och orterna i landets norra kustområden, som drabbades värst, var jämförelsevis måttlig. I staden Uongbi, där svenska Sida finansierade ett sjukhus strax efter Vietnamkriget, rasade ett torn och skadade ett hundratal byggnader, skriver TT.
- Men sjukhuset klarade sig, berättar svenska ambassadören Camilla Mellander på telefon från Hanoi för TT på morgonen.
Huvudstaden ligger längre västerut inne i norra delen av landet, och påverkades nästan inte alls av ovädret.
- Vi har haft regn, men det rör sig inte om några större mängder. De befarade översvämningarna uteblev, berättar ambassadören.
Ovädret hade på morgonen passerat Vietnam och låg över södra Kina, och enligt Weather Underground börjar det mattas av från en tropisk storm till ett tropiskt lågtryck.

06:24, 11 November 2013

Olof Wijnbladh: Ett Hercules-plan lastat med kommunikationsutrustning och materiel till basläger lyfter i dag efter lunch från Örebro flygplats med destination Filippinerna. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer också att skicka personal under morgondagen.
Materialet ska räcka till två basläger för boende och kontor och i övrigt består sändningen av utrustning för telefon- och internetkommunikation.

06:36, 11 November 2013

Olof Wijnbladh: I morgon flygs 21 personer från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland och Luxemburg från Arlanda. Det är främst kommunikationsexperter men även vårdkunniga. De svenska baslägren ska, enligt MSB, bli en knutpunkt åt FN:s hjälporganisationer, skriver TT.

06:37, 11 November 2013

Olof Wijnbladh: "Än så länge har vi ingen information om drabbade svenskar. Men informationskanalerna är helt avskurna" säger UD:s kommunikationschef Charlotta Osaki Macias till P1 Morgon.

06:41, 11 November 2013

Olof Wijnbladh: "Det liknar mer en tsunami än en tyfon." Så säger svenskar som UD varit i kontakt med om förödelsen, uppger UD:s kommunikationschef Charlotta Osaki Macias.

06:42, 11 November 2013

Olof Wijnbladh: "Det är kaos. Många döda som ligger överallt. Mycket förstörelse." Richard Gordon, chef för Röda Korset i Filippinerna om situationen till BBC.

07:03, 11 November 2013

Hanna Birath: Just nu medverkar Anna Skagersten som bor i Filippinerna och Anna Lindenfors, landchef vid Rädda Barnen i Manilla i P1-morgon. Här kan du lyssna på sändningen: https://sverigesradio.se/sida/play.aspx?kanal=132

07:28, 11 November 2013

Hanna Birath: Förödelsen gör det svårt att nå fram med hjälpen till de drabbade, berättar Sveriges Radios korrespondent David Carlqvist som finns på plats i Manilla. Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Internationella Rödakorsfederationen berättar att hjälparbetarna har svårt att röra sig i området och att enda säkra sättet att kommunicera är via satellittelefon.

07:33, 11 November 2013

Hanna Birath: De uppskattade dödssiffrorna rör sig fortfarande runt 10 000 men det finns fortfarande isolerade öar som man inte har lyckats få kontakt med och dödssiffrorna befaras stiga.

07:36, 11 November 2013

Hanna Birath: Enligt FN-uppgifter som Reuters citerar ska fler än 600 000 ha förlorat sina hem efter efter stormens framfart och saknar nu tillgång till mat, vatten och skydd.

07:40, 11 November 2013

Hanna Birath: Haiyan har nu dragit in över norra Vietnam med vindhastigheter upp till 157 km/h. 600 000 människor har evakuerats och hittills finns rapporter om elva döda, uppger BBC.

07:44, 11 November 2013

Hanna Birath: De elva döda i Vietnam verkar ha dött innan själva stormen nådde landet. En journalist dog i en olycka när hon var på väg för att rapportera om stormen.

07:46, 11 November 2013

Hanna Birath: Sky News rapporterar om ett gädjande avbrott i tragiken, en mirakelbebis som föddes när ovädret rasade som mest: http://news.sky.com/story/1166765/super-typhoon-haiyan-miracle-baby-born

07:56, 11 November 2013

Hanna Birath: Anna Skagersten, svensk som bor söder om Manilla, berättar att det är svårt att få information om läget i Filippinerna. -- Vi vet inte riktigt vad som händer, jag tror att det är lättare att få information från Sverige, berättar Anna Skagersten. Hon berättar också att man befarar att ett stort antal nya tyfoner kommer att dra in över landet.

08:06, 11 November 2013

Hanna Birath: Tidigt i morse kom ett team, med läkare, sjuksköterskor och samordnare, från biståndsorganisationen Skandinaviska barnmissionen fram till staden Tacloban. Personalen flögs in med militärens Herculesplan - de enda som nu får landa och lyfta från den förstörda flygplatsen.
-- Det går knappt att ta sig dit. Men nu har vi lyckats, och kommit fram till en situation som är fullständigt sönderslagen. Tacloban är en spökstad, säger Thord Dahl, som ansvarar för Barnmissionens arbete i Filippinerna, till TT.

08:15, 11 November 2013

Hanna Birath: Flera medier rapporterar om plundring i katastrofområdena i Filippinerna. --Tyvärr är det förståeligt, och det förvånar mig inte alls att människor tar för sig av det som finns. De är tvungna att försäkra sig om sin egen överlevnad, säger Andreas von Weissenberg på Röda Korset till TT.

08:28, 11 November 2013

Hanna Birath: Uppgifterna om antalet svenskar som befinner sig i Filippinerna är fortfarande mycket osäkra. Vi söker UD för att få deras senaste uppgifter och återkommer så snart vi vet mer.

08:29, 11 November 2013

Hanna Birath: Det finns fortfarande inga uppgifter om drabbade svenskar i Filippinerna uppger UD:s presstjänst. Runt 2 000 svenskar tros befinna sig i landet, av dem är ungefär hälften bofasta och resten turister. Ungefär 1 000 svenskar tros befinna sig i de värst drabbade områdena. Vi fortsätter söka UD under dagen för att få den senaste informationen om svenskar i Filippinerna.

08:41, 11 November 2013

Hanna Birath: SR:s korrespondent David Carlqvist finns på plats i huvudstaden Manilla. -- Hjälparbetarna kämpar för att ta sig till de värst drabbade områdena, berättar han i Ekot 09.00.

09:08, 11 November 2013

Hanna Birath: -- Det har kommit uppgifter om att en bro till Leyte, den ö som har drabbats värst, har öppnats och förnödenheter kan då komma in men läget är fortfarande väldigt svårt, berättar David Carlqvist.

09:37, 11 November 2013

Hanna Birath: Här hör du David Carlqvist senaste rapport från Manilla: http://t.sr.se/19cSwux

09:50, 11 November 2013

Hanna Birath: Se Liv Widells grafik över tyfonens väg: http://t.sr.se/1i0qNVZ

09:56, 11 November 2013

Hanna Birath: Vid 10.30 hade UD:s presstjänst fortfarande inga nya uppgifter om drabbade svenskar i Filippinerna.

10:25, 11 November 2013

Hanna Birath: Enligt Al-Jaziras reporter i Manilla har undantagstillstånd införts i staden Tacloban på ön Leyte (som drabbades värst av tyfonen). Undantagstillståndet har införts för att förhindra plundring. Ett utegångsförbud kommer att gälla 22.00 - 06.00.

10:32, 11 November 2013

Hanna Birath: Värmlänningen Roger Waage, som går en dykledarutbildning i Filippinerna, befinner sig på ön Coron i det katastrofdrabbade området: http://t.sr.se/HMImLq

10:39, 11 November 2013


Tyfonen Haiyan har orsakat stor förödelse i staden Tacloban i centrala Filippinerna. Foto: Ryan Lim/AP/TT.

Tyfonen Haiyan har orsakat stor förödelse i staden Tacloban i centrala Filippinerna. Foto: Ryan Lim/AP/TT.

11:05, 11 November 2013


Tyfonen Haiyan har orsakat stor förödelse i staden Tacloban i centrala Filippinerna. Foto: Ryan Lim/AP/TT.

Tyfonen Haiyan har orsakat stor förödelse i staden Tacloban i centrala Filippinerna. Foto: Ryan Lim/AP/TT.

11:09, 11 November 2013


Lilla Bea Joy föddes på flygplatsen i Tacloban mitt under tyfonens framfart. Foto: TT.

Lilla Bea Joy föddes på flygplatsen i Tacloban mitt under tyfonens framfart. Foto: TT.

11:11, 11 November 2013

Hanna Birath: P4 Örebro: Sverige skickar hjälp till Filippinerna. I eftermiddag lyfter ett Herculesplan från Örebro: http://t.sr.se/1ajlxs8

11:20, 11 November 2013

Hanna Birath: Planet kommer att vara framme på onsdag och försvaret flyger med två besättningar för att man inte ska behöva nattvila, utan komma fram så fort som möjligt.
Troligen flyger man till Tacloban, men det har kommit förfrågningar till MSB om andra regioner.
– Vi försöker hitta ytterligare flyg som kan landa på de flygplatser som är tillgängliga, säger Ann-Charlotte Zackrisson.
Hercules-planet kan komma ner på små och kanske delvis förstörda flygplatser och kan också komma att användas som luftbro mellan Manilla och drabbade öar.
– Vi vet att vi kommer att göra minst en flygning från Manilla och ut, men det kan bli fler.

11:24, 11 November 2013

Hanna Birath: Röda Korset har fyra team ute i de drabbade områdena men jordskred och nedfallna träd gör det svårt att ta sig fram i området, berättar Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Röda Korset i Manila för Ekots Johanna Johansson.

11:51, 11 November 2013

Hanna Birath: – Det första som kommer att hända är att människor får komma till uppsamlingsläger. Där är utmaningen att se till att sjukdomar inte sprids och att människor får rent vatten och tak över huvudet, säger Johan von Schreeb på Läkare utan gränser.

11:55, 11 November 2013


Människor som överlevt tyfonen fyller gatorna i den totalförstörda staden Tacloban i jakten på livsmedel. Foto: Aaron Favila/AP/TT.

Människor som överlevt tyfonen fyller gatorna i den totalförstörda staden Tacloban i jakten på livsmedel. Foto: Aaron Favila/AP/TT.

12:01, 11 November 2013


En man skriver ett nödrop om hjälp i hamnen i den totalförstörda staden Tacloban. Foto: Aaron Favila/TT.

En man skriver ett nödrop om hjälp i hamnen i den totalförstörda staden Tacloban. Foto: Aaron Favila/TT.

12:09, 11 November 2013

Hanna Birath: Sky News rapporterar att en ny storm kan vara på väg mot södra och centrala delarna av Filippinerna.

12:15, 11 November 2013

Hanna Birath: Stormen tros nå ön Mindanao i söder sent på tisdagen för att sedan fortsätta mot de centrala öarna Bohol, Cebu, Negros och Panay.

12:17, 11 November 2013

Hanna Birath: Minst sex människor har dödats i tyfonens framfart i södra Kina. 600 hus har skadats eller förstörts, rapporterar statliga medier enligt AFP.
Samtidigt uppger Pekingregimen att man kommer att ge erbjuda humanitär katastrofhjälp till Filippinerna.

12:18, 11 November 2013

Hanna Birath: P4 Jämtland: Krokomsfamilj i ovisshet om släktingars öde i tyfonens spår på Filippinerna http://t.sr.se/HMUV9s

12:20, 11 November 2013

Hanna Birath: Bland svenskarna är viljan stor att bidra med hjälp till de drabbade i Filippinerna. Radiohjälpen har fått in 1,5 miljon kronor, bara det senaste dygnet. Hör mer om hjälporganisationernas arbete: http://t.sr.se/1dXUOD8

– Gensvaret har varit helt fantastiskt. Folk vill vara med och hjälpa till, säger Per Byman, generalsekreterare på Radiohjälpen.

12:33, 11 November 2013

Hanna Birath: Här kan du som vill skänka pengar genom Radiohjälpen läsa mer: http://bit.ly/1fvTw2C

12:36, 11 November 2013

Hanna Birath: Ericsson har omkring 700 anställda i Filippinerna som i huvudsak arbetar med försäljning och support. De jobbar vid företagets två kontor, i Manila och Cebu.
– Alla Ericssonanställda är i säkerhet, vi har inga rapporter om några skadade, säger Minako Nakatsuma Olofzon, pressansvarig på Ericsson till TT.

12:44, 11 November 2013


Invånare i Taclaban som överlevt tyfonen köar för att få hjälp och förnödenheter vid flygplatsen i Taclaban. Foto: Bullit Marquez/TT.

Invånare i Taclaban som överlevt tyfonen köar för att få hjälp och förnödenheter vid flygplatsen i Taclaban. Foto: Bullit Marquez/TT.

12:54, 11 November 2013

Mikael Kulle: Den nyfödda flicka som såg världens ljus mitt bland bråten i ett totalförstört Tacloban döptes till Bea Joy efter sin mormor, som fortfarande är försvunnen efter den fruktansvärda tyfonen.

"Hon är mitt mirakel. Jag trodde att jag skulle dö med henne kvar i mig när de höga vågorna kom och sköljde bort oss", säger den 21-åriga modern Emily Sagalis till nyhetsbyrån AFP, uppger TT.

13:21, 11 November 2013

Mikael Kulle: ”Just nu känns det jätte, jättejobbigt. Jag sitter bara här och tittar på nyheterna natt och dag.”

Rebecka Latoy Eriksson i Norrköping saknar sin man och tre barn efter tyfonen.

”Jag hoppas att någon kan tala om att de mår bra.”

Lyssna på hela intervju i P4 Extra: http://t.sr.se/1iZ4RIj

13:33, 11 November 2013

Mikael Kulle: Roger Waage från Karlstad befinner sig på en av de öar som drabbades av tyfonen, Coron 31 mil från Manilla. Han berättar för P4 Extra att staden omkring honom nu är i princip raserad där all växtlighet ryckts upp.

”Det är svårt att förklara hur det var att uppleva en tyfon. Det var en mardröm, helt surrealistiskt. Före tyfonen märkte vi att vinden började tillta. Det kom regnbyar och det började blåsa kraftigt. Vi barrikaderade oss på ett byggcenter. Vi är ju priviligierade och befann oss i en betongbyggnad ett 30-tal meter från stranden. Vi la handdukar under dörrarna och höll oss ifrån fönsterna. Sen blev det alldeles stilla och tyst i tio minuter och sedan satte det fart igen. Då rasade många byggnader runt omkring.”

Hela intervjun i P4 Extra finns här: http://t.sr.se/1aA6mHZ

13:42, 11 November 2013

Mikael Kulle: Enligt UD:s uppskattning finns 2 000 svenskar i Filippinerna, varav hälften är bosatta där. Omkring 1 000 bedöms ha befunnit sig på en plats som drabbats av tyfonen. Enligt UD har man hört ifrån de flesta av dessa, men svenska myndigheter har inte fått kontakt med alla, uppgav UD på sin hemsida vid lunchtid. Det finns dock ingen officiell lista över saknade svenskar, allt handlar än så länge om uppskattningar.

13:55, 11 November 2013


Invånare i staden Tacloban plundrar ett lagerhus och tar med sig säckar med ris. Foto: Noel Celis/TT.

Invånare i staden Tacloban plundrar ett lagerhus och tar med sig säckar med ris. Foto: Noel Celis/TT.

13:56, 11 November 2013

Mikael Kulle: Polismyndigheten på Filippinerna uppger på måndagskvällen lokal tid att fler poliser ska skickas till de värsta drabbade områdena, för att sätta stopp för den plundring som många bilder vittnar om (se nedan). Lag och ordning ska återställas och myndigheterna ska ta full kontroll, heter det i ett uttalande. Samtidigt konstaterar polisen att det är svårt att prioritera jakten på plundrare när många poliser har fullt upp med att leda och delta i sökandet av överlevande, skriver Philippine Daily Inquirer.

14:19, 11 November 2013

Mikael Kulle: Ett Herculesplan lyfte vid 14-tiden i dag från Örebro flygplats med slutdestination Filippinerna. I lasten finns ett basläger för 60 FN-personer och kommunikationsutrustning. Av de 20 miljoner som Sverige hittills lovat har fem miljoner gått till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ordnat flygtransporten från Örebro. Övriga 15 miljoner har getts som stöd till Internationella Rödakorskommittén på plats i Filippinerna.

Läs mer om de svenska insatserna på UD:s blogg: http://bit.ly/1hzz8lL

14:21, 11 November 2013


Tyfonen Haiyan orsakade så stora vågor att ett stort skepp spolades upp på land i staden Tacloban. Foto: Aaron Favila/TT.

Tyfonen Haiyan orsakade så stora vågor att ett stort skepp spolades upp på land i staden Tacloban. Foto: Aaron Favila/TT.

14:55, 11 November 2013

Mikael Kulle: Den förödande orkanen Haiyan går inte att koppla samman med den globala klimatförändringen, säger klimatforskaren Markku Rummukainen vid SMHI till TT. Men han tror ändå att katastrofen kommer att tas upp på FN:s klimattoppmöte i Warszawa.

”Ja, den kommer säkert att nämnas i olika anföranden. Den här orkanen är inte över ännu, men den uppskattas redan vara bland de kraftigaste vi känner till. Vi påminns om hur känsliga vi är för klimatet i allmänhet och inte minst extrema händelser.”

14:57, 11 November 2013

Mikael Kulle: "Man blir ledsen och vill gråta och man vill göra någonting, men man har inte resurserna."

Merlita Malmström, som flyttat till Sverige från Filippinerna. Tillsammans med sina vänner tar hon nu del av de otäcka bilder som kablas ut över världen, rapporterar P4 Kronoberg. Läs mer här: http://t.sr.se/HJ3OR0

15:23, 11 November 2013

Mikael Kulle: Den svenska ambassaden i Bangkok ska skicka personal till Filippinernas huvudstad Manila för att bistå eventuella svenskar som behöver hjälp, skriver TT.

15:32, 11 November 2013

Mikael Kulle: I Filippinerna har läget under dagen blivit alltmer desperat för de överlevande efter tyfonen, rapporterar Sveriges Radios David Carlqvist som är på plats i landet. Det råder akut brist på rent vatten, mat och mediciner.
Läs mer: http://t.sr.se/1iZkaAN

15:49, 11 November 2013

Mikael Kulle: Staden Tacloban är den stad som drabbats hårdast, men även staden Guiuan med 40 000 invånare ska vara nästan helt förstörd, rapporterar David Carlqvist vidare.

Mer än 80 procent av staden Baco, med 35 000 invånare, ska stå under vatten. Totalt har fler än 630 000 människor förlorat sina hem.

15:50, 11 November 2013

Mikael Kulle: Mer än 10 000 människor befaras ha omkommit i Filippinerna efter ovädret, uppgav myndigheterna i går. Den officiella dödssiffran på måndagskvällen är dock lägre. Hittills har 1 774 personer bekräftats döda i de drabbade områdena. Enligt de officiella siffrorna är antalet skadade 2 487, rapporterar filippinsk media.

15:56, 11 November 2013

Mikael Kulle: "De har otroligt svårt att röra sig i området. Det ligger nedfallna träd över vägarna, elledningar och framförallt mycket jordskred."

Röda Korsets katastrofsamordnare i Manila, Andreas von Weissenberg. Läs mer om svårigheterna med att få fram hjälpen till de nödställda: http://t.sr.se/1cNWjXr

16:19, 11 November 2013

Mikael Kulle: Enligt UD:s presschef kan departementet främst hjälpa svenskar som är skadade eller som tappat tillhörigheter som pengar och pass.

"Just nu har vi inte fått förfrågningar om att hjälpa svenskar ut ur landet. Men vi förväntar oss att folk som behöver hjälp kommer att kontakta resebolagen i första hand", säger Charlotta Ozaki Macias till Ekot.

16:27, 11 November 2013

Mikael Kulle: "Det gör ont. I min Facebook, mina vänner, alla bara säger samma sak; det gör ont."

Jenina Santiago, en av alla filippinier i Sverige som känner stor oro för vad som hänt deras anhöriga efter tyfonen Haiyan. Läs mer: http://t.sr.se/1burvpz

16:48, 11 November 2013

Mikael Kulle: Nu har klockat passerat midnatt i Filippinerna, och eftersom nyhetsflödet minskat avslutas denna direktrapportering. Följ fortsatt rapportering på www.sverigesradio.se.

17:05, 11 November 2013