Åsa Stöckel: Det går bra att ställa frågor redan nu. Thomas Björkström på Energimarknadsinspektionen är med hos Lotta 14.40 och därefter svarar han på era frågor.

13:19, 14 January 2014

roger stråhle.: jag har på telge energi. Jag har rörligt elpris ej tillsvidare som det har varit på tapeten nu ett tag. Så klart man undrar om det jag har är bra. Är dock tvungen att ha på eon för mätaravgiften där jag bor. Hoppas dock att monopolen på den försvinner så jag kan ha allt på en och samma så småningom.

Thomas Björkström: Hej Roger! Det är bra att du varit aktiv och gjort ett val. Du kan kolla nuvarande status på ditt avtal på elpriskollen.se. När det gäller nätavgiften (där det inte går att välja) så granskar vi på Energimarknadsinspektionen skäligheten i dessa genom att fastställa en intäktsram per företag. Du kan besöka ei.se för mer information om våran granskning.

14:51, 14 January 2014

Lisa: Finns det nåt sätt att veta om man har ett avtal eller måste man ringa? Finns det ett enkelt sätt att läsa elräkningen? Jag tycker att den är krånglig.

Thomas Björkström: Hej Lisa! Tyvärr finns det exempel på elhandlare som inte benämner det anvisade priset på ett korrekt sätt. Det kan vara anledningen till att du inte hittar informationen. Då måste du tyvärr ringa din elhandlare för att veta med säkerhet. Är du missnöjd med din elhandlare tycker jag du ska byta elhandlare förutsatt att du inte är bunden av ett avtal.

14:55, 14 January 2014

Linus: Hej! Vad tycker du om Kundkraft som förhandlar fram det billigaste elavtalet varje år till mig? Man blir fast i 1 år till den levrantör som förhandlar fram.

Thomas Björkström: Hej Linus! Det viktigaste är att du är aktiv. Jämför Kundkraft med de billigaste elhandlarna på elpriskollen.se!

14:56, 14 January 2014

Hans Lindberg: Detta med elpris är en djungel.Har bytt från Fortum till Vattenfall och jag bor i villa med elradiatorer.Tycker att vi gjort ett bra byte i 2 år.Vad är ett bra pris på el idag.Skall jag gå över till Elkollen?

Thomas Björkström: Hej Hans! Det tycker jag låter som en bra idé. Du kan kolla statusen på ditt nuvarande elavtal med prislistorna på elpriskollen.se

14:57, 14 January 2014

Capella: Är det någon skillnad i leveranssäkerhet/pålitlighet om jag byter elbolag? T ex vad gäller strömavbrott.

Thomas Björkström: Hej Capella! Uppfattar du det som att du har dålig elkvalite till exempel genom återkommande elavbrott kan du anmäla detta till oss på Ei. Du anmäler då ditt elnätsföretag.
Det är dock viktigt att påpeka att du inte kan byta elnätsföretag. Den delen av elkostnaden är monopolstyrd och det är därför som Ei granskar skäligheten i nätavgifterna.
Elhandlare kan du dock byta hur ofta du vill förutsatt att du inte är bunden av ett avtal.

15:04, 14 January 2014

Per Bengtsson: Hej Thomas. Jag har ettårigt bundet avtal med Vattenfall. Hur gör jag för att jämföra mitt pris med andra leverantörer? Hur anväder jag "elpriskollen" för att jämföra priser.

Thomas Björkström: Hej Per! Det är enkelt att jämföra elpriser på elpriskollen.se. Det är bra om du känner till ungefärlig årsförbrukning. Fyller du i den och ditt postnummer kommer du få upp en topplista för elhandlare också på listan över fast elpris 1 år.

15:06, 14 January 2014

Åsa Stöckel: Det kommer många frågor och Thomas kommer att svara på några till men alla frågor kommer inte att hinnas med idag.

15:08, 14 January 2014

Tomas Å: Hej, om jag tecknar rörligtvelavtal, var kan jag följa "dagspriser"?

Thomas Björkström: Hej Tomas! Om du vill ha dagsfärska timpriser kan du besöka elbörsens webbplats; www.nordpoolspot.com. För ett traditionellt rörligt avtal betalar du sedan ett genomsnitt för månadens samtliga timpriser. Sedan läggs också elhandlarens påslag, skatt och moms samt en eventuell årsavgift på priset.

15:09, 14 January 2014

Rickard: Hej Thomas ,jag har köp nya termostater till mitt vattenburna värmesystem, den har en funktion där man har nattsänkning ,är det lönt att göra det ?sänkning mellen22,30-06,00 från 22 grader till 17/MVH Rickard

Thomas Björkström: Hej Rikard! Det finns det säkert. Hur mycket du kan spara beror på vilket avtal du har. Numera finns det också möjlighet att teckna ett såkallat timavtal. Innan du tecknar ett sådant avtal ska du dock först noggrant räkna på om du kan göra en eventuell besparing. Vinnaren på ett sådant avtal är den som kan lägga om förbrukningen till de timmar på dygnet som är billigast. Kan du inte det kan du förlora på ett sådant avtal.

15:13, 14 January 2014

Kalle: Hej! Min bostadsrättsförening har avtal med en leverantör, kan jag bryta mig ur det och är det i så fall något jag skulle tjäna på?

Thomas Björkström: Hej Kalle! Du kan inte på egen hand byta elhandlare utan måste i så fall förmå bostadsrättsföreningen att byta elhandlare.

15:14, 14 January 2014

bertil.j: har idag fast avtal, men undrar när det går över till tillsvidare räknas man då som avtalslös och kan byta utan uppsägning

Thomas Björkström: Hej Bertil!
Vad som händer med ditt fasta avtal när det går ut beror på vad det står i avtalsvillkoren. Det kan vara så att det går över till ett anvisat pris men det kan också vara så att det automatisk förlängs med ett fast avtal. 90-60 dagar innan det fasta avtalet går ut är dock din elhandlare skyldig att meddela dig att avtalet är på väg att löpa ut och vad som händer med avtalet då.

15:18, 14 January 2014

Anna: Energimarknadsinspektionen har en hemsida med elpriser. www.elpriskollen.se/‎ Det som är pinsamt är att denna sida inte uppdateras lika ofta som elpriset uppdateras.

Thomas Björkström: Hej Anna! Elhandlarna är enligt ellagen skyldiga att rapportera in elpriser till elpriskollen.se. Dom är också skyldiga att rapportera in korrekta uppgifter. Ei kontrollerar dessa uppgifter och i de fall som någon uppgift inte stämmer uppmanas elhandlaren att omedelbart rätta uppgifterna.

15:20, 14 January 2014

Jompa: Hej Thomas! Jag har precis flyttat från bostadsrätt till en villa. Nätägare är Fortum. Jag har även ett tillsvidareavtal med dom. Nu har jag fått ett erbjudande från E.ON, månadspris + 1,50 öre påslag. Årsavgift 0 kr. Kan jag hitta nåt bättre? Måste bestämma mig senast 23 jan.

Thomas Björkström: Hej Jompa! Detta är en mycket vanlig fråga. Mitt svar är ALLTID att elhandlaren är skyldig att ge dig ett jämförpris när denna marknadsför ett elavtal till dig. Det innebär att alla kostnader för elhandeln ska med i priset som anges i öre/kWh (jämför med kilo och literpris i mataffären). Samtliga fasta och rörliga kostnader inkluderar: elpriset, påslag, kostnad för elcertifikat, eventuell årsavgift, skatt och moms. Fördelen med ett jämförpris är sedan att avtalet går att jämföra på elpriskollen.se.
I detta fall, be om att få ett jämförpris och jämför avtalet med övriga alternativ i lugn och ro!

15:25, 14 January 2014

Thorsten Schütte: All denna låtsasvalfrihet mellan elbolag, telebolag och liknande elände stjäl ju bara engagemang och energi från viktiga saker, ett skräckexempel är ju även bilprovningens avreglering.

Thomas Björkström: Hej Thorsten!
Elmarknaden avreglerades 1996 och sedan dess har priset på el gått upp. Dock kan inte den prisökning automatiskt tillskrivas själva avregleringen utan det är andra politiska beslut som i första hand har påverkat elpriset. Jag tänker då på reformer om elskatt, moms och ett system med elcertifikat.
Eftersom det finns så mycket pengar att spara för dig på denna marknad är det viktigt för oss på Ei att så många svenska elkonsumenter som möjligt är aktiva. Undvik anvisat elpris och byt elhandlare (kolla bara så att du inte är bunden av ett avtal). Du är välkommen till elpriskollen.se som gärna hjälper dig med detta!

Vill därmed tacka för alla frågor i chatten, tyvärr hann jag inte svara på alla. Trevlig kväll! /Thomas

15:33, 14 January 2014

Åsa Stöckel: Det var frågorna som Thomas Björkström på Energimarknadsinspektionen hann svara på den här gången. Tack publiken för alla frågorna och tack Thomas för alla svaren! /Åsa, webbredaktör

15:33, 14 January 2014