moderator:Klockan är slagen och Kjell Albin är på plats. Nu drar vi igång chatten!
Hans Förster:Så lite tusenåriga historia slovakien upplevde under ungersk ledning. Var är det stora kulturella inflytande från den tyska minoriteten i Slovakien?
Kjell Albin Abrahamson:Bara genom sin närhet till Österrike och Tyskland finns ett stort germanskt inflytande i alltifrån matkulturen till konsten och då framför allt inom musiken. Pressburg som Bratislava heter på tyska var ju en stad med stor tysk befolkning. Slovaker jag talat med säger att de lärt sig ordning och reda från den tyska minoriteten.
moderator:Högt eller lågt, allt är välkommet! Passa på att ställa din fråga om allt inom Kjell Albins bevakningsområde.
Carl-Axel Rings:God dag. Jag lyssnade på dagens program, men missade vad den kvinnliga slovakiska författaren heter och bokens namn. Bara några ord om Östeuropeiska solidaritets kommittén, som jag deltog i under 1960 och 70-talet. Vi smugglade det mesta!! Du är en utmärkt journalist och rapportör från Östra Europa. Jag ogillar benämningen Östeuropa. Mvh Carl-Axel Ringsparr/
Kjell Albin Abrahamson:Jag gillar inte heller beteckningen Östeuropa men man kan väl tala om det före detta Östeuropa som ett politiskt område. Centraleuropa är mer korrekt, också geografiskt. Boken vi talade om heter Fången i sin övertygelse och är skriven av Jo Langer. Den andra boken vi talade om heter Boken om kyrkogården och är skriven av Samko Tále. Bra Carl-Axel att du deltagit i frihetskampen, människorna där glömmer det aldrig.
Anna Q:Hej Kjell Albin! Vilken är din polska favoriträtt?
Kjell Albin Abrahamson:Hej Anna, jag har ju bott så länge i Polen att jag till och med gillar bigos (som på svenska kallas jägargryta) och flaki (komage). Men det tog några år innan jag kom dit. När det gäller svensk mat brukar jag citera min kollega Torsten Ehrenmark: "All glädje utom rotmos med fläsklägg är konstlad glädje."
moderator:Nu har halva tiden gått. Håll inte inne med frågor och funderingar, ut med dem!
Laur:Jag tycker att SR skall göra som UD rotera korespondentena så att risken för myttor minskar, för att det är klart att du gor vissa länders ärende. Vad tycker du om det?
Kjell Albin Abrahamson:Hej, intressant fråga. Jag tror att all kvalificerad journalistik bygger på specialisering. I motsats till de flesta av mina kolleger - och UD-personal - har jag hållit mig kvar i den östra halvan av Europa. Att jag därmed skulle gå vissa länders ärenden anser jag vara missvisande. Grovt missvisande.
Danica Axelsson:Jag kom fram till att inte ens efter detta program kan lyssnare göra sig en en riktig bild över Slovakien. Det är synd att Landerova fick tidsmässigt alltför stort utrymme för att tala om det förgångna. Men den omtalade boken av Samko Tale är på min hylla och väntar på läsning.
Kjell Albin Abrahamson:Ja det kan man alltid tycka. Nu var det ju ingen doktorsavhandling om Slovakien där man skulle få reda på allt utan ett försök att väcka intresse för ett spännande land. Du har en intressant läsning framför dig , lovar jag.
Ann-Britt:Hej och tack Kjell-Albin för dina program. Vad är den största skillnaden mellan öst då (före Sovjets kollaps) och nu? Tack.
Kjell Albin Abrahamson:Detta är en jättefråga men om jag ska svara kort så är den största skillnaden att folk inte längre är rädda. Det finns fortfarande många problem men de löses bättre av folk som är orädda.
Kerstin Norén:Har Jo Langer skrivit någon mer bok än Fången i sin övertygelse? Och varför hade hon bara en dotter med sig vid flykten från Tjeckoslovakien. Hon hade väl två?
Kjell Albin Abrahamson:Jo två döttrar. I flykten mot Wien omnämns bara en dotter, sannolikt för att den andra redan var i väst.
Gunnar Andersso:Du är ju från Jämtland. Var i Östeuropa hittar du beröringspunkter med ditt hemland, Jämtland?
Kjell Albin Abrahamson:Det finns många beröringspunkter. Närheten till naturen och hur viktigt det är en beröringspunkt, ett visst tungsinne som desperat lättas upp av vodkakonsumtion är en annan beröringspunkt. Jämtarnas valspråk "Lyckades du lura honom?" spegar också östeuropeernas misstänksamhet mot överheten.
moderator:Bara 5 minuter kvar av chatten nu. Skynda fynda!
Andreas:Hur kommer det sig att Polen hittills har klarat sig så bra i den ekonomiska krisen?
Kjell Albin Abrahamson:Det är sant att Polen klarat krisen bättre än andra EU-länder. Delvis beror på ett återhållsam utlåningspolitik men också eftersom alla polacker utomlands pumpar hem pengar, stora pengar, varje månad.
moderator:2 minuter kvar...
Nagge:Jag har lyssnat på programmet idag och undrar varför ni inte tog upp problemen med hur ungrare och romer behandlas i Slovakien. Stora delar av landet har inte allt för länge sedan tillhört Ungern och vad jag har hört så ses ungrarna fortfarande över axeln. Det här är en fortsättning av av eländet som man hade under kommunismen.
Kjell Albin Abrahamson:Tyvärr ett program tillåter inte alla ämnen. Jag tycker att jag i min rapportering berättat så mycket om konflikten mellan Ungern och Slovakien så jag skippade det medvetet. Men visst är det ett problem, dock med nya regeringar i de båda länderna tror jag att konflikten kommer att klinga ut.
kjell arvidsson:Är det inte så att det är samma homo sapiens i alla länder ? I min värld så är det samma styrelsesätt i alla länder. Egoism rädsla och okunnighet regerar alla länder. Det är lite skillnad på demokratier och diktaturer, men lika många många människor råkar illa ut i Sverige som i Nordkorea. Är det inte dags för en nyktrare världsbild ?
Kjell Albin Abrahamson:Det är stor skillnadn mellan diktatur och demokrati. Jag är väl den svenska journalist som bott längst i kommunistiska diktaturer så jag anser mig veta vad jag talar om.
Per Riese:Intressant med ett program om den kulturella sidan av Slovakien. Själv har jag bott och arbetat i bla Bratislava, Trnava, Malacky och Levice. 12 år blev det sammantaget 1996-2008. Har tom gjort affärer i den lilla staden Stitnik. Jag har varit president, ledamot i Sv Handelskammaren i Bratislava. Jag skall "slänga" mig över de boktitlar som nämnts. Det kanske finns något du vill fråga om i livet i Slovakien från insidan med svenska ögon. Annars är det helt sannt - få visste något om landet före VM i Göteborg som blev ett verkligen lyft för landet - bla fick jag vid ett senare tillfälle sitta med den store idolen Golonka direkt i Slovakisk TV. Jag brukar säga att jag fick vara med om en transformation på kort tid av ett land i grått till ett modernt land och bla prata om detta mellan skål och vägg både med Duzrinda och Tico - tyvärr inte med Mecier då hans "gorillor" bara slängde mig åt sidan.
Kjell Albin Abrahamson:Intressant och jag skulle gärna sitta och språka med dig en stund om svenskt levene i Slovakien, men det måste bli en annan gång. Vi hörs.
moderator:Nu är den underbara halvtimmen tyvärr förbi. Tack alla chattare för era intressanta frågor och tack till Kjell Albin för dina svar!